Voor sommige mensen is het vanzelfsprekend hoe webhosting nu juist werkt. Voor mensen die echte digibeten zijn is het echter een groot mysterie. In het volgende artikel proberen we op een verstaanbare manier uit te leggen hoe webhosting nu juist werkt en waarom het nodig is om een hosting pakket te huren.

Webservers zijn eigenlijk gewone computers

De computer waar de websites op staan zijn in feite vak gewone computers die bepaalde software draaien zodat websites kunnen worden weergegeven. Je zou dus eigenlijk ook je eigen website online [dfrads id=6990214] kunnen plaatsen via je eigen computer. Wat je wel moet onthouden is dat bezoekers ook midden in de nacht op je website kunnen komen en je computer dus in feite dag en nacht zal moeten aanstaan om ervoor te zorgen dat je websites altijd bereikbaar zijn. Dan komen we natuurlijk bij het verborgen kostenplaatje, de energierekening. Een computer kan redelijk wat energie gebruiken op een dag en dit zal dus een fikse energierekening opleveren indien men de computer dag en nacht laat opstaan.

De webservers die men gebruik voor websites te “hosten” staan in een datacenter waar de stroom veel goedkoper is. Een datacenter kan je zien als een grote ruimte waar meerdere zeer snelle internet verbindingen liggen. De computers, ook wel servers genoemd, die daar aanwezig staan 24/7/ aan en dit 365 dagen per jaar. Als een computer het begeeft dan wordt deze zo snel mogelijk vervangen en merk je er vaak zelfs niets van aangezien een andere server in het datacenter de taak overneemt van de server die defect is. De kosten van een nieuwe server worden niet door jou betaald maar door het hosting bedrijf waar je je hosting pakket hebt besteld. Jij hebt zelf enkel de vaste maandkost van je hosting pakket. Als je dus wilt dat je website altijd bereikbaar is en snel laadt, dan is de goedkoopste optie om aan te kloppen bij een hosting bedrijf.

Jouw webhosting pakket

Zoals we al zeiden zal je voor een vaste maandelijkse prijs die meestal in 1 keer per jaar betaald wordt, een eigen webhosting pakket krijgen. Maar wat is dit “pakket” nu juist? Om het simpel te zeggen, je krijgt een stukje van de webserver die jij mag gebruiken om je websites en bestanden zoals foto’s en filmpjes online te zetten.

Dit stukje bestaat altijd uit de volgende elementen,

Schijfruimte: De grootte van de plaats die je krijgt op de harde schijf van de webserver. Als je 10 megabyte krijgt dan kan je dus 100 foto’s van 100 kilobyte op je webhosting pakket plaatsen.

Dataverkeer: Dataverkeer wordt vaak bandwith genoemd en is de hoeveelheid dat mensen van jouw pakketje/websites mogen downloaden, vergelijkbaar met de hoeveelheid je bij Telenet of Belgacom mag downloaden.

Email adres: Bij je hosting pakket zit ook de mogelijkheid om je eigen email adres onder jouw websites te hebben zoals bijvoorbeeld naam@jouwwebsite.be

Aantal domeinnamen: Veel hosting bedrijven plaatsen een limiet op het aantal domeinnamen die je mag hebben. Het aantal domeinnamen komt eigenlijk neer op het aantal websites. Indien je bijvoorbeeld nog een 2de website online wilt zetten, dan moet je zorgen dat je webhosting pakket ook meerdere domeinnamen toelaat.

We hopen dat je nu ongeveer weet hoe webhosting werkt en je al snel je eerste website online zult zetten, veel succes!

 

Comments

comments