WordPress is een van de meest gebruikte CMS systemen die vaak gebruikt wordt als blog, gewone website of zelfs als kleine webshop. Het nadeel van een CMS systeem dat gebruik maakt van vele plugins en uitgebreide mogelijkgeden is dat dit op een shared hosting omgeving wel eens traag kan laden. We laten je daarom enkele oplossingen zien die wordpress sneller kunnen maken. Test trouwens eerst je huidige snelheid van je website via pingdom zodat je het verschil kunt zien na het toepassen van deze performance boosts.

De onderstaande methodes zijn allemaal toepasbaar indien je op shared hosting zit. Indien je een virtuele server hebt kan je nog overgaan tot het tweaken van je vps.

De methodes zijn gerangschikt van meest tot minder impactvol

1. Maak gebruik van een caching plugin voor wordpress

Aangezien wordpress werkt via een database zal al deze informatie telkens moeten worden opgevraagd indien iemand de website bezoekt. Het opvragen van de data vertraagd je website aanzienlijk als je veel bezoekers op het zelfde moment hebt. Om dit op te lossen kunnen we gebruik maken van een caching plugin. Gegevens die niet om de haverklap weer veranderen kunnen gemakkelijk in een cache gestoken worden zodat de volgende bezoeker geen connectie met de database van onze webhosting hoeft te maken.

Populaire caching plugins voor wordpress:

Deze 2 plugins zetten jouw website volledig om in html bestanden welke zeer snel door Apache (de webserver) kunnen worden geladen. De installatie is redelijk eenvoudig en kan gewoon via het “nieuwe plugins” menu. Nog even de rechten aanpassen van de cache map en je website laadt al 2 tot 10 keer zo snel (afhankelijk van hosting en complexiteit website).

2. Hou je homepage en categorie pagina’s klein en overzichtelijk

Een redelijk simpele tip die het voor bezoekers veel aangenamer maakt om op je website te surfen is om je homepage en categorie pagina’s klein en overzichtelijk te houden. Het heeft geen nut om 20 berichten op je homepage weer te geven, hou het op een 5-tal berichten. Voor categorie pagina’s kan je wel kiezen voor meer berichten maar hou dit dan tot de titels en dus geen kort stukje inleidende tekst.

Weinig berichten per pagina -> maak gebruik van een goede paginering plugin!
[dfrads id=5334441]
Als je kiest voor weinig berichten per pagina is het wel belangrijk om met een goede paginering plugin te gebruiken. Google moet immers elk bericht/artikel kunnen vinden en blijft niet eeuwig pagina na pagina crawlen. We raden je aan om de WP-SEO-Paginate plugin voor wordpress te installeren zodat google ook dieper gelegen pagina’s van je website kan crawlen en indexeren.

3. Schakel onnodige plugins uit en verwijder ze ook!

Plugins die je in feite niet gebruikt kan je beter uitschakelen en verwijderen. Ze moeten elke keer geladen worden als iemand je website bezoekt en als ze niet verwijdert worden vergeet je ze vaak te updaten waardoor ze vatbaar kunnen worden voor exploits waarmee ze je website kunnen hacken.

4. Schakel GZIP compressie in via htaccess

Net zoals bij winzip/winrar kan je website ook eerst gecomprimeerd worden vooraleer de data verzonden wordt waardoor de grootte van je pagina tot maar liefst 80% kleiner kan worden. We schakelen deze optie in door de onderstaande regels toe te voegen aan het .htacess bestand dat zich in de root map van je wordpress bevindt. Indien dit bestand niet aanwezig is maak je dit gewoon aan en plaats je de regels in het bestand.

# compress text, html, javascript, css, xml:
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
 

Het kan zijn dat dit standaard aanstaat bij je hosting provider. Check dit via de GZIP checker op https://www.gidnetwork.com/tools/gzip-test.php

5. Optimaliseer je afbeeldingen, 3 stappen plan

Het optimaliseren van je afbeeldingen kan een enorme impact hebben op de laadtijd van je website.

Stap 1: Laadt afbeeldingen zoveel mogelijk via je eigen domeinnaam

Als afbeeldingen geladen moeten worden van vele verschillende bronnen/domeinnamen dan moet de browser veel DNS lookups doen. Deze lookups vertragen het laden van je website en kunnen dus vermeden worden door voor zover mogelijk alle afbeeldingen zelf te hosten.

Stap 2: Maak geen gebruik van HEIGHT en WIDTH tags om grote afbeeldingen kleiner te maken

Als je graag een kleinere versie van een afbeeldingen op je website plaatst zoals bijvoorbeeld thumbnails, dan maak je hier aparte afbeeldingen voor en gebruik je niet de grote afbeelding met HEIGHT en WIDTH tags. Deze tags maken de afbeelding immers neit echt kleiner, ze wordt enkel kleiner weergegeven maar heeft dezelfde bestandsgrootte.

Stap 3: Optimaliseer je afbeeldingen via Smush.it

Afbeeldingen kunnen tot wel 90% kleiner worden gemaakt in bestandsgrootte via Smush.it zonder verlies van kwaliteit. Upload je afbeeldingen en je krijgt de geoptimaliseerde versies terug. Je kan ook de Smush.it plugin installeren zodat afbeeldingen die je upload automatisch worden geoptimaliseerd.

Extra tip:

Als je veel afbeeldingen op 1 pagina hebt dan maak je best gebruik van de Lazy load plugin voor wordpress. Deze plugin zal ervoor zorgen dat afbeeldingen enkel worden geladen als deze voor de bezoeker zichtbaar zijn. Afbeeldingen die zich onder de fold bevinden zullen dus niet worden geladen totdat de bezoeker zelf naar beneden scrolt.

6. Facebook like button en andere social media widgets

De facebook like button is een van de redenen waarom websites soms traag laden. Maak gebruik van een speciale cache plugin voor facebook of verwijder deze social media widgets indien je ze toch niet gaat gebruiken.

Nog steeds tegevallende resultaten? overweeg vps hosting of snelle wordpress hosting.

Comments

comments