Als je webhosting afneemt bij een bedrijf dan moet men onthouden dat men een contract aangaat met het bedrijf en dus ook akkoord gaat met de algemene voorwaarden van de hoster. Deze algemene voorwaarden bevatten een hoofdstuk dat gaat over het opzeggen en de stilzwijgende verlening.

De stilzwijgende verlenging, onvriendelijk of juist handig?

Vele mensen zullen ongetwijfeld zullen vast en zeker al gedacht hebben dat het een onvriendelijke manier van zaken doen is toen ze erachter kwamen dat hun webhosting pakket verlengt werd zonder hun toestemming. Het blijft echter een zeer delicate kwestie want het omgekeerde kan natuurlijk ook. Je hebt zelf jarenlang aan de bekendheid van je website gewerkt en je vergeet per ongeluk om je webhosting pakket te verlengen. Als je geluk hebt en het op tijd opmerkt dan kan je  je domeinnaam nog terug krijgen want deze bevindt zich nog 40 dagen in quarantaine en kan dus enkel door jou binnen die 40 dagen worden gekocht. Als je echter dit pas na 50 dagen opmerkt dan mag je gerust zijn dat de domeinkapers of een concurrent er al lang van door zijn met je website. Het volgende probleem is dan je website zelf want je mag van geluk spreken als je hosting bedrijf nog een backup heeft van je website als je er geen klant meer bent.

Op zich is de stilzwijgende verlening dus geen probleem maar weet dat deze er is en hou er rekening mee bij het opzeggen van je hosting.

De opzegtermijn van webhosting in België

De opzegtermijn van een webhosting pakket is gemiddeld rond de 2 maanden maar dit kijk je beter nog eens goed na zodat je er zeker van bent dat je nog binnen de termijn je webhosting opzegt. Deze termijn kan ook korter zijn maar de maximale termijn bedraagt wettelijk in ieder geval 2 maanden.

Schriftelijk opzeggen

Er zij veel bedrijven die graag willen dat je schriftelijk je hosting opzegt/beëindigd. De reden hiervan is omdat er nogal veel mensen de neiging hebben om nadat de opzegtermijn verlopen is toch nog een email te sturen met de melding dat ze al een email hebben gestuurd voor de opzegtermijn. Dankzij het schrijftelijk opzeggen is er voor beide partijen bewijs en wordt het al veel moeilijker om elkaar te bedriegen.

Hosting in Nederland

De opzegtermijn is normaal gezien in Nederland niet meer van toepassing aangezien “de wet van dam” ook van toepassing is webhosting en sitlzwijgend verlengen van hosting voor consumenten dus niet meer toegestaan is. Als er de mogelijkheid is om automatisch te verlengen dan maak je best gebruik van deze functie, je kan deze altijd aan en uitzetten, er is dus geen termijn.

Comments

comments