Aangezien we deze vraag al meerdere malen hebben moeten beantwoorden leek het ons wel gepast om hier even kort iets over te schrijven.

Hoe kan ik het dataverkeer schatten/berekenen

Een schatting maken van de grootte van dataverkeer die je website zal nodig hebben is niet zo eenvoudig aangezien er veel dingen zijn waar je mee rekening dient te houden.

Een eenvoudige schatting kan je maken door je website even op gratis hosting te plaatsen en in te geven in dit tooltje van pingdom. Nadat de test is afgelopen zul je zien hoe snel je website is geladen maar je zult ook zien hoe groot de pagina is. Als je website slechts enkele pagina’s groot is kan je dit met al je pagina’s doen en daar het gemiddelde van nemen. Indien je veel pagina’s hebt zul je een schatting moeten maken.

Nadat je de grootte van je pagina hebt doe je het aantal bezoekers je denkt te hebben in 1 maand x de grootte van je pagina. We gaan dit per maand berekenen aangezien alle hosting bedrijven je dataverbruik weer op 0 zetten aan het begin van de maand.

Zelf ben ik webmaster van een website die per dag zo’n 500 bezoekers trekt en deze verbruikt per maand zo’n 4 à 5 GB dataverkeer per maand.

Voornaamste dingen die je dataverbruik beïnvloeden

  • Aantal bezoekers
  • Complexiteit van de website
  • Grootte van bestanden
  • Type website
  • Aantal pagina’s die bekeken worden door bezoekers (pageviews per bezoeker)
  • Caching en bestanden van objecten in de browser

Normaal gezien zal een kleine website met enkele pagina’s en een gemiddeld aantal bezoekers het met bijna elk hedendaags webhostingpakket kunnen doen.

Bekijk onze top 10 webhosting bedrijven lijst in combinatie met onze hosting reviews om een goede keuze te kunnen maken.

Het aantal bezoekers

Het aantal bezoekers kan je op zich niet direct inschatten aangezien je binnen enkele weken/maanden misschien meer bezoekers zult hebben. Wat je best doet als je hosting gaat kopen is om een 50% extra dataverkeer te rekenen zodat je nooit problemen zult hebben.

Complexiteit van de website

Een complexe website met bijvoorbeeld veel flashfilmpjes of grote reeksen gegevens die uit de database gehaald moeten worden nemen natuurlijk veel dataverkeer voor hun rekening. Zo zal een webshop of een forum meer dataverkeer trekken dan een website met enkel tekst.

Grootte van de bestanden

Indien je grote video bestanden of downloads aanbiedt op de website dan je misschien best overwegen om deze extern te hosten zoals bijvoorbeeld bij youtube voor filmbestanden of bijvoorbeeld de bekende Dropbox filesharing service voor het delen van grote bestanden.

Type website

Met type website bedoelen we statisch of dynamisch. Een dynamische website zoals bijvoorbeeld een forum of een blog waarop reacties geplaatst kunnen worden zullen veel meer dataverkeer gebruiken dan een statische website waarbij bezoekers enkel de inhoud van de website kunnen zien en niets kunnen toevoegen.

Aantal pagina’s die bekeken worden door bezoekers

Als bezoekers direct weggaan na het bekijken van enkele pagina’s dan wordt er natuurlijk niet zoveel data gebruikt. Hebben we echter te maken met een forum of een fotogallerij waarbij het niet abnormaal is dat 1 bezoeker 50 of meer pagina’s bekijkt dan spreken we natuurlijk van een hoger dataverbruik.

Caching en compressie van bestanden in de browser

Het gebruik maken van caching en compressie van bepaalde bestanden zoals afbeeldingen, html bestanden en dergelijke kan een enorm effect hebben op het dataverkeer dat gebruikt wordt bij een bezoek aan een pagina.

Om het zeer eenvoudig uit te leggen:

Bij caching gaan we zeggen aan de browser om bepaalde dingen op te slaan op de computer van de bezoeker zodat deze bijvoorbeeld de volgende dag niet meer geladen moet worden.

Bij compressie gaan we net zoals winzip of winrar een bestandje eerst comprimeren (kleiner maken) zodat deze sneller geladen zullen worden en er natuurlijk minder data verzonden meot worden naar de bezoeker.

Meer informatie over caching en compressie kan je hier vinden. Let wel op, dit is eerder voor gevorderden!

Speel op safe en neem hosting zonder datalimiet

Met hosting zonder datalimiet ben je er altijd zeker van dat je nooit over de limiet zult gaan aangezien er geen limiet is.

Bekijk het overzicht van web hosting zonder datalimiet

Comments

comments