Als je een druk bezocht forum hebt of een kleine webshop dan is het natuurlijk altijd handig dat je zo min mogelijk downtime hebt. Downtime betekend voor jou natuurlijk verlies van inkomsten en mogelijke vaste klanten die naar de concurrent overstapen. Een goede oplossing voor dit probleem is 100% uptime hosting, waarbij er theoretisch 0% downtime is. We gebruiken het woord theoritisch aangezien niet alles gedekt wordt door de 100% uptime.

Versio is een Nederlandse provider die 100% uptime webhosting aanbiedt

Pakket Prijs Uptime Specificaties Website
Singular €9,99 100%
 • Schijfruimte: 7,5 GB
 • Dataverkeer: 100 GB
 • Aantal domeinnamen: 5
Double €17,99 100%
 • Schijfruimte: 15 GB
 • Dataverkeer: 200 GB
 • Aantal domeinnamen: 10
Triple €29,99 100%
 • Schijfruimte: 40 GB
 • Dataverkeer: 600 GB
 • Aantal domeinnamen: 25

Deze webhosting pakketten staan op speciale servers met redundante cloudhosting. De servers worden minder zwaar belast als de gewone shared hosting pakketten van Versio. Let wel op! het gaat hier nog altijd om shared hosting, echter met minder gebruikers op 1 server. We raden dit pakket aan voor kleine tot middelgrote websites/forums/webshops. Indien jouw website enkele duizende bezoekers per dag heb raden we je aan om de aanschaf van een VPS of dedicated server te overwegen.

Hoe kunnen hosting providers 100% uptime aanbieden?

Hostingbedrijven die een hoge uptime garanderen (100% kan niet, meer daarover hieronder) gebruiken servers die in een cluster staan waarbij men load balancers gebruiken. Dit wilt zeggen dat jouw website in feite op meerdere servers draait. Als een bepaalde server te veel moet verwerken (hoge load) dan zal een andere server die een exacte kopie van jouw website heeft de taak overnemen. hetzelfde geldt voor hardware problemen waardoor een server eruit ligt, de loadbalancer zal ervoor zorgen dat een andere server in de high availability cluster het verkeer overneemt en je website gewoon bezocht kan worden.

Wat wordt vaak niet gedekt door de hoge uptime?

In het bovenstaande deel zeiden we al dat 100% uptime gewoonweg niet kan aangezien het te duur is. Bedrijven zoals Facebook en Google halen zelfs niet de 100% uptime op jaarbasis, waarom zouden andere bedrijven dit dan wel kunnen aanbieden?

Wat je moet onthouden is dat bepaalde zaken NIET mee worden gerekend als downtime. Deze zaken zijn echter noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de veiligheid en stabiliteit van de servers en hosting gegarandeerd blijft. De onderstaande zaken rekenen veel hosting providers niet mee als het gaat om uptime.

 • Geplande werken aan de servers (onderhoudstijden)
 • Slechte scripting van de website waardoor er foutmeldingen worden weergegeven
 • Onmacht door DDOS aanvallen/storingen of problemen bij hun leveranciers

Dedicated servers, enkel netwerk downtime en falende hardware

Bij dedicated hosting waarbij de klant zelf een fysieke server onderhoudt wordt ook veel gekozen om bij de gegarandeerde uptime enkel rekening te houden met het netwerkstoringen en hardwareproblemen. Dit is feite niet meer dan logisch, de klant is immer zelf verantwoordelijk voor het beheer van de server en voor de onkunde van de klant dient de hosting provider dan niet op te draaien

Comments

comments