Benchmarks van Nginx en Lighttpd

Allereerst mijn excuses voor de slechte benchmark, ik had nog een oude laptop liggen waarop ik de benchmark heb gedaan maar daardoor zijn bepaalde tests niet zo goed gelukt.

De benchmark werd gedaan via het programma AB dat in de bin folder van Apache zit. Voor de Mysql + PHP test hebben we een standaard wordpress installatie op de website gezet.

Nginx hebben we niet getest op Mysql en PHP aangezien dit standaard niet direct kon en je nog wat dingen moet aanpassen om dit te kunnen doen. Wel valt het direct op dat Nginx en Lighttpd veel meer requests per seconde aankunnen als Apache. Het verschil tussen Lighttpd en Apache was niet zo groot voor Mysql + PHP, Lighttpd was ietsje sneller als Apache.

 

 

Bij het geheugenverbruik zien we pas echt de kracht van lightweight webservers, zowel Nginx als Lighttpd nemen veel minder geheugen in dan Apache.

 

De CPU benchmark is helaas een beetje inaccuraat aangezien de cpu op 100% zat voor zowel Lighttpd als Apache bij Mysql + PHP. Toch zien we dat er bij de lightweight webservers veel minder gebruik gemaakt wordt van de cpu voor statische bestanden.

Conclusie

Nginx en Lighttpd horen echt wel thuis in de categorie Lightweight webservers, hun voetafdruk is kwa geheugenverbruik veel kleiner dan die van Apache.

Als we kijken naar het aantal requests per seconde dan is het duidelijk dat de 2 lightweight webservers veel beter presteren dan Apache onder dezelfde omstandigheden.

Als laatste zijn Nginx en Lighttpd veel zuiniger kwa CPU verbruik. Samen met het lage geheugen verbruik en laag CPU verbruik zouden deze 2 HTTP servers een heel goed zijn voor een VPS met weinig geheugen.

Comments

comments