Als je op het internet zoek naar hosting dan kom je altijd de 2 volgende hosting pakketten tegen, Windows en Linux hosting. Wat is nu eigenlijk het voordeel van Linux hosting, waarom zou je Linux hosting kopen?

Linux hosting is goedkoper

Een van de redenen om voor Linux hosting te gaan is dat deze veel goedkoper is dan zijn tegenhanger Windows hosting. De reden hiervan is omdat er bij windows hosting speciale licenties moeten worden aangeschaft door het hosting bedrijf. In de meeste gevallen betaald het hosting bedrijf een dure licentie die ervoor zorgt dat het bedrijf zijn hostingdiensten mag aanbieden aan derden (jij dus). Indien je zelf een dedicated server hebt staan en geen webhosting als dienst aanbiedt aan derden dan volstaat het om een geldig exemplaar van windows server 2003 of windows server 2008 aan te schaffen. Vanaf dat men hosting aanbiedt aan anderen dan moet men een licentie aanschaffen, hier staan hoge boetes op.

Het is dankzij deze licentie dat Windows hosting in de meeste gevallen duurder uitkomt dan Linux hosting.

Linux is opensource, dit wilt zeggen dat er niet voor betaald moet worden en men ook vrij is om diensten aan te bieden aan derden.

Snelheid van Linux hosting

Linux hosting is over het algemeen stabieler en sneller indien er gebruik gemaakt wordt van PHP en MYSQL. Indien je dus geen ASP of ASP.NET nodig hebt dan ben je best af om Linux webhosting aan te schaffen.

Veiligheid van Linux

Linux is over het algemeen veiliger dan Windows server (vooral oudere versies). Het hangt er natuurlijk ook meer van af of er een goede server beheerder is.

Compabiliteit

Linux is heel uitgebreid en compatibel met enorm veel programma’s programeertalen en scripts, mede om deze reden is Linux een goede keuze als webhosting.

Conclusie

Als we alles samenvatten dan kunnen we besluiten dat Linux meestal veel goedkoper is, dit is ook een van de redenen dat de meeste budgethosters allemaal Linux draaien. Ook is Linux ideaal als men met PHP en MYSQL gaat werken en niet met ASP (active server pages) of ASP.NET.

Comments

comments