In dit artikel bespreken we enkele aspecten die een website sneller kunnen maken en platform onafhankelijk zijn.

HTTP requests

Het aantal HTTP requests verminderen kan enorm helpen om de laadtijd van je website te verminderen en het zorgt er ook voor dat je server minder moet verwerken. Zo is elke afbeelding, javascript, CSS bestand bijvoorbeeld een HTTP request. Natuurlijk kunnen we niet gewoon alle requests gaan verwijderen, onze site moet er nog altijd goed uitzien en niet gewoon een witte pagina met tekst.

Enkele dingen die je kan doen om de HTTP requests te verminderen

  • Minder afbeeldingen gebruiken
  • Minder javascript gebruiken of deze combineren in 1 javascript bestand
  • Werken met image sprites (1 grote afbeelding dus 1 request)

Gzip activeren

Gzip zorgt voor een compressie van verschillende bestanden zodat je website sneller kan laden en je ook nog eens minder dataverkeer gebruikt.

Javascript helemaal onderin plaatsen

Als je javascript onderin je webpagina plaatst dan wordt dit pas op het einde geladen. Zo werkt google analytics bijvoorbeeld via javascript en is dit niet van toepassing voor de bezoeker zelf. Natuurlijk kan dit niet met alle scripts, je zult dit zelf moeten testen.

Minified Javascript, CSS en HTML

Met minfied bedoelt men het weglaten van witte lijnen in je HTML javascript en css. Dit gaat niet zo’n groot effect hebben maar alle beetjes helpen natuurlijk. Ook worden commentaren in je CSS, javascript en HTML weggelaten dus het wordt aangeraden om 2 versies te behouden, 1 gewone en 1 minified.

Vermijd javascript en CSS in het HTML bestand zelf

Je kan hier het best verschillende bestanden voor gebruiken, dit zorgt voor een snelheidswinst. Werk dus met .js, en .css bestanden.

Minder DNS lookups

Voor elke afbeelding of elke bestand dat niet op je eigen server staat moet er nog eens een extra DNS lookup worden gedaan door de browser. Zorg er dus voor dat voor zover het kan alle bestanden op je eigen webserver staan en niet op een of andere image host.

Kijk je broncode na

Zorg ervoor dat alles netjes is en je niet dubbele scripts hebt staan in je broncode, dit zou natuurlijk zonde zijn omdat de bezoeker dit ook moet downloaden.

Parallelle downloads

Wanneer afbeeldingen of bestanden gelijktijdig kunnen worden gedownload dan neemt de tijd waarin een website volledig laadt enorm af. We kunnen dus subdomeinen aanmaken voor bepaalde media zoals images.website.be voor afbeeldingen. Dit zorg ervoor dat er parallel gedownload kan worden. Natuurlijk meoten we neit gaan overdrijven met het aanmaken van subdomeinen voor bestanden want dan gaan we weer te veel DNS lookups hebben. Probeer het dus te beperken tot 2 a 3 subdomeinen voor andere media.

Afbeelding optimaliseren

Afbeeldingen kunnen bijna altijd nog geoptimaliseerd worden zonder verlies van kwaliteit. Een handig tooltje om dit te doen is via smush it van Yahoo

 

 

Comments

comments