Als je op zoekt bent naar een webhosting pakket om jouw website of websites op te plaatsen dan moet je goed nagaan wat je in feit nodig hebt. We bekijken even de dingen die een rol spelen bij het bepalen van het hosting pakket.

Het verschil tussen een budget hoster en duurdere managed hosting

Er zit zeker een verschil tussen een budget hoster en de duurdere managed hosting bedrijven. Hieronder enkele verschillen

Resources

Met resources bedoelen we de hardware van de server.

Resources bij budget hosting bedrijven

Bij budget hosters zijn deze resources vaak gelimiteerd aangezien er enorm veel klanten op een server worden gezet. De budget hosting bedrijven zijn genoodzaakt om dit te doen aangezien ze met kleine marges werken en het zich niet kunnen veroorloven om slechts 50 klanten op 1 server te plaatsen. Bij de meeste budget hosting bedrijven zal je met enkele honderden op 1 server geplaatst worden. Meestal ondervind je hier geen enkele last van want niet iedereen heeft een website met veel bezoekers die intensief gebruik maakt van de server. Ook is het zo dat websites die enorm veel van de resources verbruiken soms suspend worden. Suspend wilt zeggen dat je website even wordt uitgezet. Dit komt bijna nooit voor als je niet duizenden bezoekers hebt op een website met shared hosting

Resources bij managed hosting

Bij managed hosting of iets duurdere hosting pakketten is het vaak zo dat je meer resources mag gebruiken aangezien deze met hogere marges werken en het kunnen veroorloven om slechts een 50 tal klanten op 1 server te plaatsen. Indien je voor managed dedicated hosting kiest dan heb je natuurlijk alle resources voor jezelf aangezien je de enigste klant bent op de server.

Support

Met support bedoelen we de afhandeling van vragen en problemen.

Support bij budget hosting

Bij budget hosting duurt het vaak iets langer om probelemen en vragen op te lossen gezien het grote klantenaantal van het hosting bedrijf. Natuurlijk is dit niet eenduidig en kan het best zijn dat er budget hosting bedrijven zijn die wel snel antwoorden.

Support bij duurdere en managed hosting

De support is meestal sneller bij duurdere en managed hosting en telefonisch contact is ook bijna altijd mogelijk. Afhankelijk van je SLA (service level agreement) heb je recht op oplossing van problemen binnen een bepaalde tijd. Het gaat dan vooral over software fouten en hardware die het af laat weten.

Welk webhosting bedrijf kiezen?

We weten nu het verschil tussen de dure en de goedkope hosting maar voor welke moet je nu kiezen? Als je hosting gaat bestellen dan kan je best even snel de volgende vraagjes voor jezelf beantwoorden. De vragen zijn geordend op de belangrijkheid.

Vraag 1: Is het een hobbysite of een website van je bedrijf

Als het een website van een bedrijf betreft of een website die een grote bron van inkomsten is dan raden we aan om niet een goedkoop hosting pakket te nemen maar over te stappen op managed hosting. Bij managed hosting worden jouw websites op een VPS of een dedicated server geplaatst en worden alle technische dingen uit je handen genomen. De systeembeheerders gaan de server beheren, optimaliseren en regelmatig nachecken of deze nog goed draait.

Let wel op, je zult bereid moeten zijn om iets dieper in de buidel te tasten als je voor managed hosting kiest. Voor minder dan 20 euro per maand zul je echt geen managed hosting vinden.

Ik wil een hobbysite hosten

Indien het een hobbysite betreft dan zijn er nog altijd enkele vraagjes die je jezelf zal moeten stellen om te bepalen welke hosting je nodig hebt. Wat al wel duidelijk mag zijn is dat je voor een hobbysite zeker terecht kan bij een budget hoster. enkele minuutjes downtime of een iets tragere support

Vraag 2: Hoeveel websites wil je hosten?

Deze vraag is enorm belangrijk aangezien er sommige hosting bedrijven zijn die hun pakketten limiteren tot 1 domein. Als je er echt zeker van bent dat je maar 1 website zult hebben dan kan je hier voor kiezen. Ben je niet zeker? neem dan altijd een hosting pakket waar je meerdere domeinen op kan plaatsen.

Vraag 3: Aantal bezoekers en type website

Gaat het hier om een simpele wordpress site, een simpel forum of zelfs een gewone html site dan heb je in de meeste gevallen niet zo heel veel nodig. Qua diskspace kom je zeker en vast toe met 1 GB indien het geen groot forum is.

Diskspace is tegenwoordig niet meer het belangrijkste aangezien je bijna overal wel 1 GB of meer krijgt bij het kleinst pakket. Wat veel belangrijker is is de bandwith die je krijgt. De bandwith wordt altijd berekend per maand. Als er dus 5 GB bandwidth bij het hosting pakket staat dan heb je dus recht op 5 GB dataverkeer per maand. De overschot wordt niet meegenomen naar de volgende maand en de teller zal dus bij de eerste van de volgende maand weer op 0 worden gezet. Hieronder vind je een persoonlijk voorbeeld van een wordpress site met bijna 1000 bezoekers per dag. Op de site staan wat afbeeldingen en ook wat tekst.

Bezoekers Dataverkeer per maand Diskspace
1000 3,5 GB 65 MB

Zoals je dus ziet valt dit best mee voor een website die 1000 bezoekers per dag heeft. Let wel op dat dit natuurlijk afhangt van de kwaliteit en grote van de afbeeldingen die je gebruikt en of je ook filmpjes er op plaatst. Je kan natuurlijk ook altijd je video’s op youtube plaatsen en dan op je site embedden.

Conclusie

En budget hosting pakket is zeker niet slecht maar je moet zien wat je eisen zijn zodat je kan bepalen of je gaat voor budget hosting met meer restricties op de resources of managed hosting of duurdere hosting waarbij je hier meer gebruik van mag maken.

 

 

Comments

comments