Dankzij cronjobs kunnen verschillende taken op een bepaald tijdstip worden uitgevoerd. Deze taken kunnen gaan van het uitvoeren van een script tot het downloaden van een bestand. In deze kleine tutorial gaan we je uitleggen hoe je cronjobs kan toevoegen in Directadmin

We gaan inloggen op het controlepaneel van onze webhosting, in dit geval Directadmin. We scrollen naar onder tot we AdvancedFeatures tegenkomen waar de link naar de cronjob instellingen zich bevindt.

Directadmin cronjob

Daarna komen we het volgende scherm tegen waar we een crojob kunnen aanmaken en ook de tijd instellen.

De cronjob toevoegen

Het toevoegen van de cronjob werkt aan de hand van een tijdsysteem waarbij kan worden aangegeven op welke minuut, uur, dag van de week, dag van de maand of de maand zelf het script uitgevoerd zal worden.

Als men een * plaatst dan wordt het script elke keer uitgevoerd.

Minute kan de waarden 0-59 aannemen

Hour kan de waarden 0-23 aannemen

Day of the month kan de waarden 1-31 aannemen

Month kan de waarden 1-12 aannemen

Day of the week kan de waarden 0-7 aannemen beginnende van zondag als waarde 0

Voorbeeld van een cronjob in Directadmin

Minute 30

Hour *

Day of month *

Month *

Day of week *

Als we de bovenstaande gegevens zouden invullen dan wordt het script of het command elk uur en 30 minuten van de dag voor alle dagen van de maand uitgevoerd, om de 30 minuten zeg maar.

Dankzij dit tijdsysteem kan je heel precies en op een betrouwbare bepalen wanneer je script of command zal moeten uitgevoerd worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om je website dagelijks te voorzien van affiliate feeds of iets dergelijks.

Het script zelf heeft in het geval van een PHP script een PHP parser nodig. Standaard is deze geïnstalleerd in /usr/local/bin/php. Als command vullen we dus het volgende in indien we een PHP script om een bepaalde tijd willen uitvoeren.

/usr/local/bin/php /home/username/domains/jouwwebsite/public_html/script.php

 

Cronjobs kunnen ook verwijdert worden indien ze niet meer nodig zijn.

Comments

comments