Vele mensen staan er niet bij stil maar het is zeer belangrijk om na te gaan of je WHOIS gegevens van domeinnaam wel correct zijn ingevuld. Naast dat onjuiste WHOIS informatie op een domeinnaam niet toegestaan is door de officiële beheerder van de domeinnaam TLD extensie (DNS.be voor België) kan dit zeer nare gevolgen voor jou hebben gaande van juridische problemen tot verlies van de domeinnaam.

Waarom je altijd de juist gegevens dient te gebruiken

Bepaling van de eigenaar

De eerste reden is redelijk simpel, de eigenaar van een domeinnaam is de persoon die als houder is opgegeven bij het registreren van de domeinnaam. Dit wilt dus zeggen dat deze persoon met de domeinnaam kan doen wat hij wilt. Als je dus een webdesigner aanneemt die jouw website online zet en ook zorgt voor de hosting en registratie van de domeinnaam, vermeld dan duidelijk dat jouw gegevens gebruikt moeten worden bij de registratie. Het beste wat je kan doen is om zelf het domeinnaam bij een hosting bedrijf te registreren en dan toegang te geven aan de webdesigner of webmaster zodat deze de domeinnaam kan koppelen aan je websites. Je wilt natuurlijk niet dat je webdesigner er na een paar jaar vandoor gaat met je website wanneer deze goed begint te draaien en geld op te leveren.

Nare juridische gevolgen

De 2de reden speelt vooral een rol bij het verkopen van domeinnamen. Indien iemand een domeinaam van je overkoopt en de gegevens hiervan niet wijzigt, met andere woorden de domeinnaam staat nog op jouw naam, dan kan dit nare juridische gevolgen voor jezelf of jouw bedrijf hebben. De persoon die houder is van een domeinnaam is namelijk verantwoordelijk voor wat er met die domeinnaam gebeurd. Als iemand illegale films op zijn websites gaat plaatsen dan kan jij dus worden aangeklaagd aangezien jouw informatie gekoppeld is aan de domeinnaam. Vermeld bij de verkoop van een domeinnaam dus altijd expliciet dat ze de houder gegevens moeten wijzigen nadat de domeinnaam is overgedragen. Als de persoon dit weigert heb je natuurlijk nog altijd het voordeel dat deze op jouw naam staat en dus in feite nog jouw eigendom is. Enkele telefoontjes of mailtjes met DNS kunnen er voor zorgen dat je domeinnaam zou kunnen opzeggen of dat deze gewoon weer in jouw bezit komt. De verkoop van een domeinnaam wilt namelijk zeggen dat deze wordt overgedragen en dan moet de koper zich hier ook aan houden en de domein op zijn naam zetten.

Conclusie?

    1. De houder gegevens bepalen wie eigenaar is en zijn dus zeer belangrijk!
    2. Indien je een domeinnaam verkoopt maak je duidelijke afspraken omtrent het wijzigen van de houder gegevens
    3. Check altijd je houder gegevens op dns.be/whois/ voor .BE en sidn.nl/nc/over-nl/whois/ voor .NL domeinnamen

Enkele voorbeelden waarbij het misging

https://www.webhostingtalk.nl/sidn/148170-foutieve-houdergegevens.html#axzz2KA6ahkP0

https://www.sitedeals.nl/juridisch/228330-verantwoordelijk-gesteld-voor-betaling-domeinen.html

https://www.webhostingtalk.nl/domeinnamen-algemeen/147902-eigenaar-domeinnaam-andere-houder-wel-gefactureerd.html#axzz2KA6ahkP0

Comments

comments