Het kan om verschillende reden zijn dat u graag de hosting provider van een website zou willen achterhalen. Zo kan het zijn dat u onder de indruk bent van de snelheid van de webhosting en u wilt dit natuurlijk ook. Andere reden kunnen ook zijn om een spamklacht te sturen naar de hosting van de providers als er geen adres/contact gegevens aanwezig zijn op de website in kwestie of de webmaster reageert gewoon niet.

Hoe achterhaal ik de webhosting provider van een website?

Welke methode je dient te gebruiken hangt allemaal van af van het type webhosting dat gebruikt wordt zoals een dedicated server, vps, shared hosting of reseller met whitelabel nameservers. Het best test je gewoon alle methoden en bekijk je of ze allemaal

1. Raadpleeg de WHOIS gegevens van het domeinnaam

De WHOIS gegevens geven meer duidelijkheid over de eigenaar van een domeinnaam maar vaak ook over het webhostingbedrijf.

.BE website

Voor .be domeinnamen ga je naar https://www.dns.be/whois/ en vul je de gewenste domeinnaam in waarvan je de persoonlijke gegevens van de webmaster wilt achterhalen. Bij deze gegevens vind je vaak ook gegevens over de hosting providers. Vaak vind je dit onder “Technische contactpersonen van de registrar”  of “Onsite contactpersonen” als hier niet de gegevens van de eigenaar zijn ingevuld.

.NL website

Voor .nl domeinnamen ga je naar  https://www.sidn.nl/over-nl/whois/ en ga je weer te werk zoals bij de .be domeinnamen. De gegevens van de hostignprovider vind je onder “Technische contactpersonen”

Andere websites zoals .com en .net zul je via https://whois.net/ moeten bekijken.

2. Via de tracert tool in windows

Via de tracert tool kunnen we bekijken welke weg we moeten afleggen op een bepaalde website te kunnen bekijken. Door dit pad te analyseren kunnen we vaak te weten komen waar de server staat waarop de website is gehost.

Open command-prompt door cmd in te typen in het vakje als je op de startknop drukt in windows 7 of vista. Bij Windows XP moet je op start -> uitvoeren klikken. Eens je in het scherm zit type je tractert gevolgd door de domeinnaam die je wilt checken

Voorbeeldje tracert

hosting provider achterhalen via tracert

Er bestaat een kans dat de laatste regel dus de hoster is van de website. Echter kan je beter alle methodes proberen aangezien het vaak voorvalt dat een kleine hosting provider zijn servers of reseller webhosting afneemt bij een grotere die op zijn beurt dan weer servers huurt bij een nog grotere hosting provider.

3. Eigenaar van IP range/blok nakijken bij RIPE

Een groot hostingbedrijf is vaak eigenaar van een hele range van IP adressen. Bij RIPE, de organisatie die IP’s adressen verdeelt kunnen we gebruik maken van de RIPE database en zo de eigenaar van een IP adres te weten komen.

Vul het ip in bij de RIPE database om de eigenaar te zien. Het ip kan je krijgen als je in de command-prompt het command “ping domeinnaam.be” typt.

4. Reverse DNS lookup

Met reverse DNS kunnen we zien welke domeinnaam er gekoppeld is aan een IP adres. Open een command-prompt DOS scherm en typ het command “nslookup ipadres”. Meestal kun je dan via het resultaat wel afleiden bij welke hoster de website gehost is.

 

 

Comments

comments