Het eerste waar men natuurlijk op moet letten is de prijs. Je wilt natuurlijk zo goedkoop mogelijk je domeinnaam registreren. Maar er zijn ook enkele andere dingen waar je rekening mee dient te houden bij een domeinnaam registratie. In het volgende artikel sommen we ze kort even voor je op.

Staat er een merkrecht in de domeinnaam?

Dit is zeer belangrijk aangezien een domeinnaam zomaar kan opgeëist worden indien er een merkrecht in staat. Soms wordt er zelfs schadevergoeding en dergelijke gevraagd, hou je hier dus niet mee bezig. Je kan er soms mee weg komen maar het is te riskant.

Wat bedoelen we nu juist met een merkrecht in een domeinnaam?

Stel je koopt het domeinnaam iphonenukopen.be. In deze domeinnaam zit het woord iphone dat een merkrecht is van Apple. Het registreren van deze domeinnaam mag dus niet. Het is echter wel gewoon mogelijk om dit te doen maar dan sta je zelf in voor de gevolgen en niet de registrar waarbij je je domein hebt laten registreren.

Om erachter te komen of er sprake is van een merkrecht kan je het merkregister raadplegen.

 

Is de domeinnaam vrij?

Natuurlijk het belangrijkste anders kan je het domeinnaam niet registreren aangezien slechts 1 persoon in het bezit kan zijn van een bepaalde domeinnaam. Wat men wel kan doen als de domeinnaam al bezet is is het registreren van een domeinnaam met een andere extensie.

Men gebruikt vaak de extensies .com, .org. net als de .be of .nl domeinnaam bezet is. Men kan dan in google webmaster tools de doelgroep instellen. Zo kan je er dus voor zorgen dat een .com domeinnaam goed gevonden gaat worden in google.be.

Als al deze extensies ook bezet zijn dan kan je nog de . eu of .info extensie gebruiken maar dit raad ik je niet aan.

Om te checken of een domeinnaam nog vrij is kan je de domeinchecker tool van Versio gebruiken.

Wat men natuurlijk ook kan doen is een creatieve domeinnaam registreren die goed blijft hangen bij de mensen. Het gaat uiteraard ietsje moeilijker zijn om hoog in google te komen aangezien google een voorkeur heeft voor exact match domains. Met exact match domains bedoelen we domeinnamen die enkel bestaan uit het zoekwoord zoals bijvoorbeeld iphonekopen.be.

Automatische verlenging van domeinnaam

Dit is zeker ook een belangrijk punt aangezien je domeinnaam kan vervallen na een jaar.

Sommige bedrijven hebben een automatische verlenging van het domeinnaam. Dit wilt zeggen dat ze automatisch na een jaar de domeinnaam terug voor je verlengen. het voordeel is natuurlijk dat je hier zelf niet op moet letten en het nadeel is dan weer dat je het webhosting bedrijf zelf zal moeten contacteren indien je het domeinnaam niet wenst te verlengen. Sommige bedrijven laten het ook toe om zelf te kiezen tussen automatische verlenging of niet.

Als je domeinnaam toch vervallen is dan komt deze voor een periode van 30 dagen in de quarantaine. Je kan dan zelf nog de domeinnaam terughalen uit quarantaine voor een meerprijs, dit is afhankelijk van het webhosting bedrijf waar je je domeinnaam hebt geregistreerd.

Als de domeinnaam niet wordt teruggehaald dan kan iedereen deze registreren wanneer de quarantaine periode verlopen is.

De geschiedenis van het domein

Elk domeinnaam dat al eens geregistreerd geweest is heeft een geschiedenis. Zo kan een domeinnaam gebruikt zijn geweest om te spammen en virussen te verspreiden, dit wil je natuurlijk niet. Zorg er dus altijd voor dat je domeinnaam geen slechte geschiedenis heeft indien deze al eerder geregistreerd is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te zoeken in google of door de wayback machine te gebruiken.

Waar kan je een domeinnaam kopen?

Comments

comments