Als je zelf een website gaat bouwen dan is het vaak noodzakelijk om via FTP bestanden te uploaden naar je website. Vaak kan je via het controlepaneel ook bestanden uploaden maar dit duurt lang als je veel bestanden wilt uploaden en heeft een limiet qua bestandsgrootte.

We raden aan om FTP te gebruiken wanneer:

  • Het om veel bestanden gaat
  • Het om een groot bestand gaat (meer dan 10 MB)
  • Als we vaak bestanden moeten uploaden

Met welk programma upload je bestanden naar de FTP server?

Er zijn veel gratis FTP programma’s met uitgebreide mogelijkheden. We raden aan om Filezilla te gebruiken omdat dit programma zeer gebruiksvriendelijk is maar toch uitgebreide mogelijkheden aanbiedt. Na de installatie start je het programma en klik je op bestand -> Sitebeheer.

Je krijgt nu het volgende scherm te zien

bestanden uploaden via ftp met Filezilla

Verbinding maken met de FTP server van je hosting account

Wat je nu moet doen is de email zoeken die je van je hosting provider hebt gekregen bij het bestellen van je webruimte. In deze email zul je de gegevens vinden van onder andere de nameservers die je nodig hebt om je website aan je domeinnaam te koppelen maar ook de FTP gegevens.

De FTP gegevens bestaan uit:

  1. IP adres (kan ook domeinnaam zijn)
  2. Gebruikersnaam
  3. Wachtwoord

Stap 1

Klik op nieuwe site en gebruik de naam van je website zodat je direct ziet van welke website de FTP server is.

Stap 2

In Filezilla vul je het IP adres in bij “HOST”, de poort laat je open want deze staat standaard meestal goed.

Stap 3

Selecteer bij inlogtype selecteer je “NORMAAL” en vul je de gebruiker en het wachtwoord in die je hebt gekregen van je hosting provider. Het veld “ACCOUNT” laat je leeg.

Stap 4

Klik op “OK”, de FTP server staat nu in de lijst met servers als je op het verbinden icoontje klikt verbinden FTP dat zich links boven in de menubalk bevindt.

Stap 5

Klik op de naam die je gekozen hebt en er zal een verbinding gemaakt worden met de FTP server. Meestal kom je terecht in een map die de volgende mappen heeft, .htpasswd, public_ftp en public_html. Dubbelklik op de map public_html, dit is de map/directory waar je al je al je html bestanden zal moeten plaatsen zoals index.html.

Indien je meerdere websites/domeinnamen hebt op 1 hosting account dan zal je eerst landen in de map “domains”. Dubbelklik op deze map en selecteer de website waarnaar je bestanden wilt uploaden. Je zult nu de map public_html tegenkomen.

Stap 6

Selecteer in de kader links de bestanden die je wilt uploaden, je kan 1 of meerdere bestanden selecteren maar ook hele mappen. Klik met de rechtermuis op de map of het bestand en klik op upload. De bestanden of mappen zullen nu worden geupload naar de map waarin je je in de rechterkader bevindt.

Comments

comments