Het grootste deel van de hosting bedrijven in Nederland en België bieden nog steeds webhosting aan met een limiet op het aantal dataverkeer dat je mag gebruiken. Dit is natuurlijk begrijpelijk aangezien het verbruik van data voor de servers van het hosting bedrijf niet gratis is. De limieten worden per maand weergegeven, dit wilt dus zeggen dat je verbruikte dataverkeer aan het begin van een nieuwe maand weer een reset krijgt en dus op 0 komt te staan.

Wat gebeurd er bij excessief dataverkeer gebruik?

Wanneer je over je limiet gaat van je maximale dataverkeer per maand dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  1. Je website wordt even offline gezet tot de eerste van de volgende maand
  2. Je website blijft online maar je wordt automatisch gefactureerd voor het aantal extra gebruikte GB’s dataverkeer
  3. Je zal zelf dataverkeer moeten bijkopen zodat je website niet offline gaat
  4. De hoster zal je aanraden om een grote hosting pakket te nemen
  5. De hoster knijpt een oogje dicht en je krijgt enkel een waarschuwing

Alle hosting providers hebben een verschillende manier van werken en de meeste grote hosters zullen een van de 4 eerste regels toepassen. Bij kleinere hosters zoals eenmanszaken wordt er al wel eens een oogje dichtgeknepen en krijg je even een waarschuwing dat je ofwel een groter webhosting pakket dient te kopen of in het vervolg gefactureerd zult worden voor het excessieve dataverbruik. De beste keuze is meestal om voor een grote pakket te gaan zodat je veilig zit.

Sommige mensen klagen soms dat het verborgen kosten zouden zijn maar dit is totaal niet waar. Als men goed research doet en ook eens even de voorwaarden van de provider erbij haalt dan komt men vaak tot de conclusie dat het wel wordt aangegeven. Je vind dit meestal bij “extra’s”, “FAQ’s” of “de algemene voorwaarden van het hosting bedrijf.

Wat is de prijs per GB dataverkeer bij hosting?

De prijs per GB data is enorm verschillend per hosting provider aangezien deze afhankelijk van hun grootte ook andere inkoopprijzen hebben.

Overzicht kosten extra dataverkeer per 1 GB voor enkele hosters

Bedrijf Prijs per GB
 versio extra dataverkeer  €0,25
 Vibit  € 1,00-1,20

Doorgaans ligt het tarief voor extra dataverkeer bij hosting providers rond de €0,50-€1,00. Het blijft natuurlijk zeer verstandig om een te berekenen of het niet goedkoper zou uitkomen als je je pakket upgrade. Je kan echter ook kiezen voor hosting met onbeperkt dataverkeer om zeker te zijn. Webhostingtop10 heeft hier een speciale pagina voor gemaakt die een overzicht geeft van hosters zonder datalimiet.

 

Comments

comments