Er zijn enkele manier om je VPS sneller te maken. Het hang natuurlijk allemaal af van het type VPS dat je hebt.

Laten we ervan uitgaan dat je de mogelijkheid niet hebt om de hardware van je  server te verbeteren. We gaan dus moeten sleutelen aan het besturingssysteem en de software die hierop draait om die te optimaliseren. Waar je rekening mee moet houden is het type VPS dat je hebt, zo heb je XEN gebaseerde VPS hosting en OpenVZ VPS hosting. Het verschil tussen deze 2 types kan je hier nalezen.

Processen verminderen

Net zoals bij je gewone PC draaien er bepaalde processen op de VPS of dedicated server. Je zou kunnen nagaan of al deze processen wel nodig zijn om je website te kunnen laten werken. Begin hier niet aan als je geen kennis hebt van Linux of Windows server, je kan door enkele regels weg te laten ervoor zorgen dat je niet meer op je eigen server kan inloggen en dat je server vatbaar is voor hackers. Als er een Minimal versie van een besturingssysteem is geïnstalleerd dan is dit in de meeste gevallen niet meer nodig aangezien enkel het absolute minimum is geïnstalleerd.

Configuratiebestand van Mysql en Apache tweaken

Mysql en Apache hebben beide een configuratiebestand waar je serieus mee kan gaan tweaken. Het tweaken van dit configuratiebestand gaat vooral met vallen en opstaan en moet getest worden met een server benchmark tool zoals de AB benchmark tool van Apache.

Uitgebreide tutorials om Apache te tweaken kan je hier, hier en hier vinden.

Om Mysql te optimaliseren kan je het script MysqlTuner gebruiken.

Een snelle HTTP server installeren

Software zoals Lighttpd en Nginx zijn snelle HTTP servers die leightweight webservers worden genoemd. Ze zijn in staat om heel snel HTTP requests te behandelen en verbruiken enorm weinig geheugen van de server. Dit zou dus heel ideaal zijn voor VPS hosting aangezien je hierbij meestal over minder geheugen beschikt. Deze 2 HTTP servers zijn volledig gratis te downloaden op de onderstaande websites.

Lighttpd: https://www.lighttpd.net/

Nginx: https://nginx.net/

Nginx en lighttpd benchmark

Comments

comments